Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

Travel Number 1 

 Φθινοπωρινές Εκδρομές

Τι και αν το καλοκαίρι πέρασε, τι και αν η ώρα σε λίγες ημέρες αλλάζει και η μέρα όλο και λιγοστεύει...?? ε και λοιπόν??! Η κάθε εποχή έχει τα δικά της καλούδια και μπορούμε να περνάμε όμορφα χωρίς να μιζεριάζουμε και να γκρινιάζουμε για όλα όσα προλέχθηκαν.  Εάν λοιπόν η ψυχή μας, το σώμα μας και το μυαλό μας, έχουν ανάγκη από καινούργιες ιδέες και εικόνες και μάλιστα φθινοπωρινές, μια πολύ καλή και κοντινή απόδραση για το ερχόμενο Σαββατοκύριακο είναι η όμορφη πόλη της Ναυπάκτου.

Το ιστορικό λιμάνι της Ναυπάκτου




ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

   Η πόλη της Ναυπάκτου ανήκει στον νομό Αιτολωακαρνανίας. Η όψη της είναι παραθαλάσσια και μπροστά της ανοίγεται ο Κορινθιακός Κόλπος. Είναι χτισμένη ανάμεσα στο Αντίρριο και στις εκβολές του Μόρνου ποταμού. Ως αρχαία πόλη γνώρισε μεγάλη ακμή και συνδέθηκε με σημαντικά ιστορικά γεγονότα (Ναυμαχία Ναυπάκτου 1571). Αυτό επιβεβαιώνεται απο την άρτια οχύρωση της η οποία ξεκινά από το λιμάνι, συνεχίζεται με τρία αλλεπάλληλα τείχη και καταλήγει στο κάστρο.  


Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ


 Υπάρχουν δύο τρόποι για να πάει κάνεις στην πόλη της Ναυπάκτου. Ο πρώτος είναι από την Κορίνθου- Πατρών  και απέχει περίπου 200 χιλιόμετρα. Λίγο πριν φτάσουμε στην Πάτρα στρίβουμε για την γέφυρα Ρίου- Αντιρρίου. Ο εναλλακτικός δρόμος είναι μέσω Λιβαδειάς - Δελφών - Ιτέας. Ο δρόμος αυτός είναι επαρχιακός, τα χιλιόμετρα περισσότερα, η διαδρομή όμως πανέμορφη.


Η ΔΙΑΜΟΝΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ


 Η Ναύπακτος διαθέτει αρκετά όμορφα καταλύματα τα περισσότερα από αυτά είναι παραδοσιακοί ξενώνες που εναρμονίζονται τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά με την κουλτούρα της πόλης. Τα καταλύματα αυτά μπορούμε να τα βρούμε πάνω στο γραφικό λιμάνι της αλλά και καθώς ανεβαίνουμε προς το κάστρο. Όπως και να έχει πάντως η θέα προς τον Κορινθιακό και την Γέφυρα του Ρίου-Αντίρριου είναι εγγυημένη.


ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ  


  Κύριο αξιοθέατο της πόλης είναι το ενετικό λιμάνι. Ακόμη και να μην θέλουμε να το επισκεφθούμε  είμαστε αναγκασμένοι γιατί ο κεντρικό δρόμος της πόλης περνάει από εκεί.  Καλό θα ήταν να αφιερώσουμε κάμποσο από τον πολύτιμο χρόνο μας για να δούμε τα τείχη του κάστρου και από την μέσα πλευρά αλλά και από την εξωτερική, εκεί όπου δεσπόζει και το άγαλμα του Ισπανού συγγραφέα Μιγκέλ ντε Θερβάντες ο οποίος πείρε μέρος στην Ναυμαχία της Ναυπάκτου.



Μιγκέλ ντε Θερβάντες
   Ένα άλλο άξιο θέασης ιστορικό κτίσμα είναι το κάστρο της Ναυπάκτου. Όπου δεσπόζει πάνω από την περικυκλωμένο από εκατοντάδες μυρωδάτα πεύκα. Η διαδρομή μέχρι εκεί δεν είναι και η πιο ξεκούραστη αλλά όταν φτάνει κάποιος στην κορυφή η θέα τον ανταμείβει πλουσιοπάροχα.
Επιστρέφοντας στην πόλη άξια λόγου είναι η βόλτα μέσα στα παλιά πλακόστρωτα όπου αριστερά και δεξιά δεσπόζουν αρχοντικά που αυτόματα μας μεταφέρουν, σε μια εποχή άλλη... παραμυθένια!!

ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ 


  Η Ναύπακτος ως τέτοια ιστορική πόλη δεν θα μπορούσε να μην έχει ήθη και έθιμα. Η θεματολογία τους είναι ο συνδυασμός θάλασσας και ξηράς. Ενδεικτικά, τα σημαντικότερα είναι : '' Η Γιορτή των Βλάχων'' παίρνει τόπο και χρόνο την ημέρα της Αναλήψεως. Είναι ένα έθιμο των κτηνοτρόφων. Εκείνη την ημέρα δημιουργούσαν φιλικές συντροφιές στις στάνες όπου έφτιαχναν τα βραστά , ψητά, κουσμάρ* και γιαούρτι και διασκέδαζαν  καθώς η μέρα αυτή ήταν αφιερωμένη στην ανάληψη του Κυρίου  Ιησού Χρηστού που ήταν προστάτης των κτηνοτρόφων. Μάλιστα συνήθιζαν να δωρίζουν τον γάλα στον εκάστοτε ιερέα του χωριού.

Άλλο ένα έθιμο που αυτή την φορά έχει να κάνει με την θάλασσα είναι '' Η Γιορτή της Τράτας'' . Γιορτάζεται στις 6 Αυγούστου στην Κάτω Βασιλική. Κατά την διάρκεια της γιορτής οι συμμετέχοντες καλάρουν (= ρίχνουν τα πανιά) μια παραδοσιακή τράτα και ύστερα ψήνουν σαρδέλες στην παραλία του χωριού και ακολουθεί γλέντι τρικούβερτο!
Επόμενη στην σειρά γιορτή είναι ''Η Γιορτή του Κάστανου και του Τσίπουρου''. Η συγκεκριμένη γιορτή διοργανώνεται στην Άνω Χώρα στα μέσα Οκτωβρίου. Εκεί γίνεται η απόσταξη τσίπουρου, ψήνονται κάστανα , σερβίρονται γλυκά, κατά κύριο λόγω σιροπιαστά παραδοσιακά, όπως : ραβανί και μπακλαβάδες, αλλά και γλυκά του κουταλιού : κεράσι, κυδώνι, κάστανο, καρύδι, τοπικές πίτες και γίδα βραστή.
  Άλλο σημαντικότατο έθιμο είναι η αναπαράσταση της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου που έγινε στις 7 Οκτωβρίου 1571 μεταξύ των Οθωμανών και της Δύσης. Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της πρώιμης νεότερης ιστορίας. Οι εορτασμοί γίνονται κάθε χρόνο το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου.
Σκηνή αναπαράστασης της Ναυμαχίας
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΓΛΥΚΙΣΜΑΤΑ 

  Ένα από το πιο διαδεδομένα γλυκίσματα της Ναυπάκτου είναι το γλυκό του κουταλιού κάστανο. Μπορείτε να το γευθείτε στα υπέροχα γραφικά καφενεδάκια στο λιμάνι, αλλά και να προμηθευτείτε ποσότητες από τα καταστήματα των γυναικείων συνεταιρισμών Ναυπάκτου.  Η μεστή γεύση του κάστανου, που έρχεται σε πλήρη εναρμόνιση με την γλύκα του σιροπιού του...μμμμμμμμ!!! θα καταπλήξουν τον ουρανίσκο σας. 

μμμμ!!!!
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΠΙΤΕΣ

Οι πίτες που θα συναντήσουμε στην Ναύπακτο είναι αυτές με το παραδοσιακό φύλλο που γίνονται σε ταψί και όχι οι τυλιχτές (τύπου κι-χι). Τέτοιες είναι οι, τυρόπιτες, λαχανόπιτες, σπανακόπιτες, κολοκυθόπιτες, μακαρονόπιτες γλυκές ή και αλμυρές. Λίγο πολύ είναι αυτές οι παραδοσιακές πίτες που συναντάμε σε όλη την Στερεά Ελλάδα.


Χρήσιμοι Σύνδεσμοι:
http://www.nafpaktos.gr/

Χρήσιμες Πληροφορίες:
Γυναικείος Συνεταιρισμός Ναυπάκτου:
Πλατεία Λιμένος , Ναύπακτος
Τηλ: 26340 24254
Kιν: 6932 195682, 6945 253187







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου